Яблучні пироги

Рецепти

Що насамперед спадає на думку, коли ви чуєте слова «яблучний пиріг»? 99% людей відповідають: шарлотка. З неї і почнемо.

Найпростіша шарлотка

Інгредієнти:
1 ст. цукру, 1 ст. борошна,
3 яйця,
1 ст.л. вершкового масла,
4-7 яблук залежно від розміру.

Приготування:
Ретельно збийте яйця з цукром, додайте борошно і знову збийте. Яблука наріжте часточками чи кубиками (від шкірки можна не очищати). Форму для запікання ретельно змастіть олією, викладіть яблука та залийте тестом. Поставте форму в розігріту до 180 С духовку, випікайте 30-40 хвилин до золотистої скоринки. Готовність перевіряйте вилкою – якщо вона виходить із пирога суха, пиріг готовий (але у перші півгодини духовку не відкривайте, щоб пиріг не осів).

А чи знаєте ви, що насправді – це зовсім не той яблучний пиріг з бісквітного тіста, який ми зараз описали. Оригінальна англійська шарлотка – це різновид пудингу з яблук та хліба, і готувати його ще простіше.

Англійська шарлотка
Шматочки білого хліба або булки розмочіть у вершковому маслі з цукром або в суміші яйця та молока, викладіть на дно форми для запікання. Зверху викладіть шар уварених або запечених та протертих яблук. Повторіть шари кілька разів, верхній шар – хлібний. Запікайте шарлотку до золотистого кольору, подавайте із збитими вершками, морозивом, солодкими соусами.

В американській кухні є свій яблучний пиріг – пай. Чомусь так повелося, що й у російській мові він називається так само, без перекладу – пай.